Get the Flash Player to see this movie.
POKRENI VIDEO
 

CILJ

  • filmski snimiti kompletnu hrvatsku obalu (otoke i kopno) u HD tehnici,
  • pohraniti cjelokupnu snimku pri Državnom arhivu u Rijeci i Hrvatskom hidrografskom institutu u Splitu
  • omogućiti pregledavanje snimke na www.obala.hr.

KRATAK OPIS

Iz brodice s udaljenosti do 70 metara snimamo obalu pri brzini do 8 čv te otuda prvotni naslov projekta Obala 200/8 što znači udaljenost do 200 stopa pri brzini 8 čvora. Kadar je ujednačen i maksimalno dug obzirom na konfiguraciju obale. To znači da su manji otoci snimljeni u jednom kadru, a duži dijelovi grupirani u logične cjeline. Pojas mora nalazi se uvijek na četvrtini kadra. U tom dijelu se ostavlja prostor za dodatne informacije koje će se „vrtiti“ u samoj prezentaciji. Kadar zahvaća do 100 m obalne linije. Snimanje je u HD formatu što predstavlja danas vrhunsku kvalitetu. Cijeli materijal pohranjujemo na pri Državnom arhivu u Rijeci i Hidrografskom institutu u Splitu. Tako će se u nekoj skoroj ili dalekoj budućnosti moći uspoređivati obala s ovom snimljenom.

OBIM

Zadana obala snimanja je istočni dio Jadranskog mora. Jadransko more je okruženo obalom u dužini od 7912 km (4272 Nm). Od toga na istočni dio (od Trsta IT do Sarande AL pripada (kopno i otoci) 6510 km (3515 Nm).

Hrvatska posjeduje značajan dio otoka. Kopneni dio predstavlja 1777 km (959 Nm) i otoci su okruženi s 4058 km (2191 Nm) obale. Taj omjer predstavlja koeficijent razvedenosti obale 11, dok je koeficijent razvedenost cijelog Jadranskog mora 6,1, što našu obalu svrstava među najrazvedenije obale. U hrvatskom dijelu Jadranskog mora se nalazi više od 1100 otoka, otočića, grebena i hridi. Od toga je nastanjeno njih 45. Iz toga slijedi da ćemo snimanjem 3515 Nm obale brzinom 8 čv dobiti oko 440 sati video materijala u HD rezoluciji.

DODATNE MOGUĆNOSTI SNIMKE

Osim što je snimka namijenjena našim unucima da se u narednom stoljeću prisjete kakvu smo to obalu od njih posudili danas je možemo koristit za:

ObalaNet  - u nižoj rezoluciji ponuditi pregledavanje snimke preko interneta na www.obala.hr.

ObalaVideo  - na prilagođenim medijima kao što su DVD, BRD (Blue ray Disc) ili neki mediji koji će nadoći, omogućiti gledanje istog materijal, ali u visokoj rezoluciji.

ObalaPromo – omogućiti reklamnim kućama da koriste materijale u promociji turističkih ili drugih privrednih subjekata vezanih za obalu.

ObalaTV – snimljeni materijal ponuditi TV kućama za prikazivanje u noćnim terminima kada nema programa ili putem IPTV kao što je MAXtv i drugi.

POZIV NA SURADNJU

Projekt je zamišljen kao konceptualna poruka društvu kroz prostor, ali i kroz generacije. Sigurno je da pojedinac ili grupa ne mogu samostalno iznesti sve zahtjeve istog. Stoga je potrebna pomoć šire zajednice ili „jačih“ mecena. Sredstva procijenjena za snimanje obale po sadašnjim kriterijima i trenutnim troškovima su takva da pojedina nautička milja snimke stoji oko 315 kuna. To je materijalna vrijednost snimke dok je ona prava vrijednost neprocjenjiva. Osim novčane pomoći projektu mecene mogu sudjelovati ustupanjem  broda za snimanje kao što je to već uradila „ANA“ - škola jedrenja , ustupanjem informatičke infrastrukture (serveri za striming, zakup pristupa mreži, oprema za prekodiranje snimke i sl.) nužne za prezentaciju na site-u, ustupanjem opreme za snimanje kao što je to već uradio Hrvatski hidrografski institut iz Splita, koji je među prvima prepoznao značaj cijelog projekta ili neki drugi primjeren način.

Stoga pozivamo sve zainteresirane da se jave i dodatno informiraju.